TOP-7.1.1-16_Helyi örökség bemutatása

TOP-7.1.1-16-H-073-3 pályázat

Helyi örökség, termékek, gasztronómiai és egyéb hagyományok bemutatása;

helyi identitást erősítő tevékenységek, helyi büszkeség, közösséghez tartozás erősítése;

városrészi és városrészek közötti közösségfejlesztés elősegítése

A Veszprém Megyei Honismereti Egyesület  tevékenysége:

  1. „Én is veszprémi vagyok” Veszprémi arcok – személyiségek, értékek nyomában. Tematikus utak/séták, helyismereti foglalkozások szervezése:

    A havonta meghirdetett tematikus sétáinkat, helyismereti foglalkozásainkat nagy érdeklődést kíséri. Egy-egy alkalommal átlagosan 30-40 fő vesz részt az eseményeken. Azt a célunk, hogy a település lakói és kiemelten a városban élő fiatalok megismerhessék, majd szélesebb körben (barátaiknak, ismerőseiknek, vendégeiknek) bemutathassák városuk történeti, művészeti, kulturális értékeit. Mindezt egy-egy kiemelkedő történelmi vagy élő veszprémi személyiség, család életének és tevékenységének bemutatása vagy egy-egy városrész értékeinek mélyebb megismerése által tettük személyessé és átélhetővé.

    A megtartott séták és foglalkozások eredménye, hogy a helyi örökség, hagyományok ápolásán és a kulturális kínálaton keresztül erősödött a veszprémi identitás és kötődés. A tematikus séták, helyismereti foglalkozások szervezésével sikerült hozzájárulni a veszprémi közösség szemléletformálásához, környezet- és egészségtudatosabbá tenni a helyi társadalom fiatal és idősebb tagjait. Erősítettük a városrészi és a városrészek közötti kapcsolatokat, a közösséghez tartozás érzését, a helyi büszkeséget. Hosszútávon elősegítettük az aktív, innovatívan együttműködő és befogadó közösségekből álló helyi társadalom megteremtését.

  2. „Veszprémi történetek a múltból” című fiataloknak szóló mesés, ismertető kiadvány készítése.

A pályázat keretében megvalósult projektek:

A Cholnoky-emlékév programjai

2020. július 19-én (vasárnap) 17-19:00 Múltbatekintő séta a Cholnoky-család nyomában Balatonfüreden Indulás a balatonfüredi Vaszary villától (A BalatonGuide szervezésében, díjköteles)  …

Tovább »