Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében, a Veszprém-Balaton 2023 zrt. által támogatott, Tethys-Veszprém a Geopolis új kulturális zöld útvonal kialakítása közösségfejlesztő programok szervezésével elnevezésű projektünk rövid ismertetése:

A veszprémi Szent István Völgyhíd közelében lévő Sintér-domb és Sintér-árok a város szívében egy helyi jelentőségű természetvédelmi terület, amely vadregényes zöld-útvonala alkalmas a város különleges geológiai adottságainak, védett növénytársulásainak, a Tethys-tenger megkövesedett élővilágának bemutatására, az ökoturizmus fejlesztésére. Ezen túl további izgalmas tematikát kínál a környezet, mivel a város egykori kőbányája, várospajtája, hóhér- és sintér-telepe, járványkórháza és a fertőtlenítője is itt a közelében működött, és jól felfűzve a hozzájuk kötődő történeteket érdekes kincskeresésre ad lehetőséget. Az alagút kivilágított „akváriuma“ kiváló akusztikája miatt „Titok-koncertek“ helyszíneként is szolgálhat. A felette lévő Harmat utcai kilátóból nyílik a legszebb panoráma a városra.

A projekt közösségi média oldalai:

Képek és további részletek a képre kattintva érhetők el

A Tethys-alagút (Halagút) megközelíthetősége

Az alagút a Séd patak és a Harmat utca között helyezkedik el. Az ösvény a Kittenberger utcáról nyílik (a “Sintér-árok” jelölő mutatja a helyet), de megközelíthető az Endrődi Sándor utcai ABC áruház mögötti parkolóból is. Koordinátái: 47.09514555931602, 17.898685990777526Drónos kisfilm a Halagútról:


Amatőr felvétel az átadó ünnepségről
2022. október 21.


New Urban Practices Co Create in Veszprem (2022. 05. 18-22.):


Részletes ismertetés
a 2023 Podcast műsorában


Animációs kisfikm a DEMO Egyesülettől
(CE+ 2022. Veszprém):


CE+ Tethys-Veszprém promo a KultúrAktív Egyesülettől

A Tethys-Veszprém projekt eseményei:

Placo-fesztivál 2022

Laczkó Dezső, 1901. április 25-én fedezte fel a veszprémi kavicsfogú álteknős (Placochelys placodonta) maradványait. Ennek évfordulója alkalmából, valamint csatlakozva a…

Tovább »

Napelem telepítés a Tethys-alagúthoz

A veszprémi Tethys-alagút megvilágításához egy önálló kandeláberen elhelyezett napelem telepítéséhez egyesületünk két tagja, Szelestey Polgár Attila és Bontó László, társadalmi…

Tovább »


New Urban Practices Co Create in Veszprem (2022. 05. 18-22.):