Tethys-Veszprém, “Halagút” avató ünnep – 2021. 10. 21.

Tethys-Veszprém, “Halgút”
Új „zöld útvonal“ nyílt Veszprémben
2021. október 21-én 15 órakor

Az őstenger élővilága elevenedik meg a Sintér-árokban

Várjuk az érdeklődőket a Séd partjára, a Kittenberger Kálmán utcai Vízügyi Múzeum mellett.

A veszprémi Szent István Völgyhíd közelében lévő Sintér-domb és Sintér-árok a város szívében egy helyi jelentőségű természetvédelmi terület, amely vadregényes zöld-útvonala alkalmas a város különleges geológiai adottságainak, védett növénytársulásainak, a Tethys-tenger megkövesedett élővilágának bemutatására, az ökoturizmus fejlesztésére. Ezen túl további izgalmas tematikát kínál a környezet, mivel a város egykori kőbányája, várospajtája, hóhér- és sintér-telepe, járványkórháza és fertőtlenítője is itt a közelében működött. Jól felfűzve a hozzájuk kötődő történeteket érdekes kincskeresésre ad lehetőséget a környék. Az alagút kivilágított „akváriuma“ kiváló akusztikája miatt „Titok-koncertek“ helyszíneként is szolgálhat. A felette lévő Harmat utcai kilátóból nyílik Veszprém legszebb panorámája.

Zöld útvonal létesült Veszprém szívében és ezzel megújult egy valaha fontos, de évtizedeken át  lezárt útvonal, amely a Sintér domb alatt kötötte össze a város korábban két legnépesebb negyedét, a Jeruzsálemhegyet és a Dózsavárost. Az útvonal áthalad a Viadukt kishídja alatt, amelynek alagútjában az itt hullámzó őstenger élővilága elevenedik meg. Ez a kis zöld sziget – központi fekvése miatt – kiválóan alkalmas napi séták megtételére, gyerekes családok hétvégi kincskeresésére, rendszeres erdőfürdőzésre, a veszprémi kőbánya különleges kincsének – a kavicsfogú álteknős – felfedezésére.

Az avatóünnepséget a veszprémi Kabóca Bábszínház, Gréta című darabjának ez alkalomra adaptált rövid előadása tette felejthetetlenné.

A Halagút közvetlen közelében, a Dózsa György utcán, a Tűzoltóság és az ÉMI előtti két buszmegálló is új köntösbe öltözött a projekt keretében. Előbbin a kavicsfogú álteknős és élettere kel életre Zsoldos Márton festményén, míg a szemközti buszmegállóban az egykor itt működő kőbánya életébe kap bepillantást az sz utazó közönség és az erre járó érdeklődő. Nem felejtkeztünk el a külföldi turistákról sem, angol és német nyelven is bemutatjuk városunk rejtett természetföldrajzi és kulturális kincseit.

VEB2023-logo_hu_website_lablec_blue_130x280px

A projektet az Európa Kulturális Fővárosa Program keretében
a VEB2023 Zrt támogatta.