Mesélő házak

Molnár Jánosné: Mesélő házak

Szerkesztette: Márkusné Vörös Hajnalka, Bontó László

Kiadó: a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület,

Veszprém, 200019. – 397 oldal

Szeretné tudni, hogy milyen volt Veszprém elegáns fürdője a mai Óváros tér egyik szecessziós házában, vagy, hogy melyik volt a város első „felhőkarcolója? Milyen kávéházak, találkozó helyek várták a veszprémi polgárokat és a városba érkező vendégeket?

Molnár Jánosné könyve 68 veszprémi ház és középület és a benne lakók történetét mutatja be élvezetes olvasmányként, visszavezetve az érdeklődőket a város múltjába.

A könyv túravezetőként is kitűnően használható, hiszen az ismertetett épületeket egy-egy sétaútvonalra felfűzve is olvashatjuk. Az egyik útvonal a Komakút térről indulva, az Iskola utcán végighaladva a Viaduktig vezető Dózsa György úton, a Davidikum felé letérve a Betekints-völgy épületei közül szemelgetett a szerző, majd a Hosszú utca, a mai Jókai utca kezdetén álló Ranolder térről térhetünk vissza a belvárosba, az Óvári és a Rákóczi utcába, majd az Óváros térre. Közben egy kis kitérő, a 27. tétel a Kispipa vendéglő. Már nincs sehol, néhány éve tűnt el végleg. Milyen jó, hogy ha csak négy oldalon is, de könyv jóvoltából megőrződhet emléke az érdeklődő olvasók számára. Majd a Vár számos épületének bemutatására kerül sor, de nem marad ki a Szabadság tér, a Megyeház tér és a Kossuth utca sem. A házismereteseket korabeli képek teszik még érdekesebbé és hangulatosabbá.

Kellemes olvasmány, kitűnő útikalauz a város története iránt érdeklődők számára.

A kiadvány megvásárolható egyesületünk elérhetőségein,
4500 Ft-os áron.